
شرابه دوزی
شرابه دوزی

دوخت انواع شرابه و منگوله به جهت تزيین بر لبه لباس، پرده و …را شرابه دوزی می نامند
رشته و منگوله هایی که از کنار و حاشیه چیزی بیاویزند یا لولههایی از شیشه باریک که از داخل آن ها نخ بیرون کنند را شرابه دوزی می گویند.
تاریخچه شرابه دوزی:
اولین طریقهی تولید پارچه توسط بشر عبارت از آویختن نخهاى تار از یک چوب افقى و آویزان کردن وزنههایى از انتهاى نخها بهمنظور ایجاد کشش در داخل نخ تار بوده است و نخ از لابهلاى تار عبور داده مىشده است. در سطح بافته شده تار در جهت طول و پود در جهت عرض پارچه مىباشند و این دو نخ کاملاً برهم عمود هستند.
مواد مرودنیاز در شرابه دوزی
مواد و لوازم مورد نیاز برای شرابه دوزی عبارت است از : سوزن و نخ ، پارچه هایی باریک به شکل نوار ، ملیله ، مروارید ، پولک و … در این نوع رودوزی ، طرحی بر روی پارچه پیاده نمی شود ، بلکه حاشیه ( لبه ) لباس ، رومیزی ، روسری یا با استفاده از تکنیک های شرابه دوزی تزیین می گردد .

شرابه دوزی بر چند نوع است :
ساده ، الوان ، نقش دار ، دالبری ، زیگزاگی ، آویزدار که هر کدام بنا به تکنیک خاص خود ، بر زیبایی پارچه و لباس می افزایند .


انواع دوخت شرابه دوزی
شرابه دوزی در واقع روی طرح خاصی پیاده نمی شود بلکه به شکل های مختلف می توان از آن در تزیین لوازم مختلف استفاده نمود از این جهت شرابه دوزی دارای انواع مختلفی است که از جمله عبارتد از :
شرابه دوزی ساده
تنها با ردیف های منجوق ها ، به صورت ریشه ای به طول 2 الی 10 سانتی متر دوخته می شود .
شرابه دوزی ساده الوان
در تک تک ریشه ها تنوع رنگ وجود دارد و استفاده از رنگ ها به طور یکسان در ریشه ها انجام می گیرد .
نوع ساده نقش دار
در این نوع شرابه دوزی جهت استفاده از رنگ ها از طرح های شطرنجی الوان استفاده می گردد و مطابق تعداد طرح مورد استفاده از رنگ های گوناگون استفاده می شود تا طرح مورد نظر بر روی شرابه دوزی پیاده شود .
دالبری ساده
در این نوع شرابه دوزی انتهای ردیف آزاد نمی شود بلکه دو سر آن به لبه ی پارچه تماس دارد .
دالبرهای تقاطعی یا جفتی
در این نوع شرابه دوزی از میان هر دالبری که دوخته شده دالبری دیگر دوخته می شود . در دالبر تقاطعی منجوق هایی که در ردیف بعد دوخته می شود ممکن است هم رنگ یا از رنگ دیگر باشد .


شرابه زیگزاگی
در این نوع دوخت شرابه پس از بیرون آوردن سوزن از روی خط مورد نظر تعداد مشخصی از ملیله یا منجوق به سوزن گرفته سپس یک دانه مروارید را به نخ کشیده و دوباره به همان تعداد قبلی منجوق یا ملیله را به سوزن گرفته و بعد سوزن را در همان خط قبلی به پارچه فرو می برند و دوباره در فاصله کمی از پارچه سوزن را بیرون آورده و عمل قبلی را تکرار می کنند به این ترتیب آویزه ها به وجود می آیند .
شرابه زیگزاگی آویز دوبل
که در آن یک ردیف شرابه زیگزاگی آویزدار در میان ردیف قبلی دوخته می شود .



شرابه دوزی روی منگوله ی منجوق
ابتدا روی گلوله ی مروارید و یا چوبی یا دانه ی تسبیح را منجوق دوزی می کنند به طوری که منجوق تمام سطح گلوله را بپوشاند . سپس در قسمت پایین آن مقدار زیادی شرابه ی منجوق ، هم رنگ منجوق های روی گلوله را به صورت یک دسته ی آویزان می نمایند و از این نوع شرابه دوزی معمولا برای تزیین پرده و نمونه های کوچک آن برای گوشه های روسری استفاده می گردد .
نقوش شرابه دوزی
آموزش شرابه دوزی شال و پایین لباس
وسایل مورد نیاز
شال یا روسری یا دامن
نخ نامریی
سوزن گلدوزی نازک
منجق و مهره دو سایز الی سه سایز سلیقه ای هست


موارد استفاده شرابه دوزی
از انواع شرابه ها در تزیین پرده و نیز در قسمت ها ی مختلف لباس مانند : دور گردن ، روی سینه ، مچ دست و لبه دامن کودکان مورد استفاده قرار می گیرد.
شهرهای تولید شرابه دوزی
شهر های اصفهان ، بندر ترکمن ، بندر عباس و قزوین از جمله شهر هایی هستند که در این هنر فعالیت دارند .
منابع:
تصویر زندگی
صنایع دستی
دانشنامه نمیک از تمامی هنردوستان ،اساتید ایران برای پیشرفت ایران عزیزمان در تمامی زمینه ها دعوت به همکاری می نماید شما عزیزان با با دادن نظر و ارسال اطلاعات تکمیلی خود در این زمینه برای پیشرفت کشور عزیزمان در علم و فن آوری میتوانید باعث پیشرفت و تکامل کشور شوید
راهای ارتباط با ما
ایمیل : info@nmik.ir
برای سهولت ارسال نظرات و ارتقاء دانشنامه شما همچنین میتوانید متن و عکسهای خود را در وات ساپ با این شماره :09014465636 ارسال نمایید.
با تشکر تیم نمیک
ادامه...
حشره شناسی و دفع آفات مقدماتی
الگوهای نمد
فسیل جالب ایران